Hoeden: stijlvolle, goede bescherming

Hoeden behoren tot de oudste en meest klassieke hoofddeksels in de geschiedenis. Lang voor Napoleon zijn steek droeg, mochten vrijgekochte Romeinse slaven al een bolle hoed dragen als teken van hun vrijheid. Vandaag dekt de hoed lang niet meer zo’n lading maar is hij uitgegroeid tot een modeaccessoire voor iedere stijl. Hedendaagse dameshoeden zijn dan ook verkrijgbaar in oneindig veel variaties. De keuze voor een geschikte hoed is echter afhankelijk van talloze factoren. De kledingstijl, de vorm van het hoofd en de gewenste toepassing zijn bijvoorbeeld doorslaggevende elementen.

Hoofddeksels hebben veel voordelen

Alhoewel hoeden zich maar al te graag profileren als een plezierige metgezel voor de vrouwelijke stijl, vormen ze ook een ideale compagnon voor hen die zich willen beschermen tegen de nadelige gevolgen van uv-straling. Ze bieden dan ook schaduw in het aangezicht waardoor je extra comfortabel kan genieten van een heerlijke zomerbries. Ze zijn ook heel luchtig, waarbij men meteen denkt aan hoeden op basis van stro of gehaakte raffia. Hierdoor zijn ze extra toegankelijk voor het verfrissend briesje op het hoofd. Sommige modellen komen zelfs in speciale uv-afstotende materialen die vooral tijdens een vakantie in warme gebieden dienstdoen. In subtropische gebieden waar ook een stortbui geen uitzondering is, kies je dan weer beter voor modellen op basis van vilt en leer. Wanneer je hierbij kiest voor een cowboyhoed kom je bovendien extra avontuurlijk voor de dag. Tot slot komen de zomerhoeden ook steeds in een kwalitatief hoogwaardig jasje.

Een geschikt hoofddeksel voor iedere look

Terwijl de Panamahoed en de zonnehoed zich als multifunctioneel etaleren, is dat zeker niet voor alle hoeden het geval. De strohoed doet het bijvoorbeeld voornamelijk goed voor een casual-speelse zomeroutfit. Zijn uitvoering op basis van stro geeft dan ook een hippe touch die doet denken aan het onbezorgde vakantiegevoel waar velen naar hunkeren. Voor wie eerder houdt van een extravagante look is er de bolhoed die je vast zal kennen van bekende fans als Charlie Chaplin en voormalig Nederlands minister-president Piet de Jong. Alhoewel hij steeds zijn zakelijke verleden met zich meedraagt, doet hij het tegenwoordig extra goed in combinatie met opvallende kleuren en felle patronen. Schenk bovendien steeds de nodige aandacht aan de laatste hoedentrends want maar al te vaak kan je ook kiezen voor enkele bijzondere hoeden.