Naar hoofdinhoud gaan

NIKE Air Max Sneakers

NIKE Air Max: De geschiedenis van een legende

Iconische stijl én compromisloos comfort - dat is waar de NIKE Air Max voor staat, misschien wel de beroemdste sneaker die de Amerikaanse atletisch schoeisel expert tot nu toe heeft ontworpen. Op 3/26/1987 werd de NIKE Air Max 1 als eerste model gepresenteerd en in 2020, 33 jaar later, genieten zowel de heruitgaven van het origineel als de daaropvolgende generaties van de Air Max van NIKE wereldwijde populariteit. De sneaker legende is verkrijgbaar voor zowel mannen als voor vrouwen, voor kinderen en voor tieners. De schoen heeft een grote verscheidenheid aan aan extra opties en zelfs aanpasbare versies. Wat de stijl van alle collecties van de NIKE Air Max vanaf het begin tot vandaag kenmerkt, is het bijna revolutionaire ontwerp van de zool: Tinker Hatfield, gestudeerd als architect en o.a. bedenker van de NIKE Jordan, integreerde een Air-element in de zool van de Air Max 1, dat in tegenstelling tot andere sportschoenen niet onopvallend verborgen was, maar duidelijk zichtbaar geplaatst werd. Hij werd hiertoe geïnspireerd door de ramen van het Georges Pompidou Museum of Art in Parijs, die een glimp van de binnenkant van het gebouw laten zien.

De cult sneaker: Air Max van NIKE

Het opvallend geplaatste luchtkussen dat het handelsmerk is geworden van alle NIKE Air Max sneakers is echter veel meer dan een design gimmick. Het Air systeem zorgt voor een fantastische demping en een verend loopgevoel - geen wonder dat de NIKE Air technologie ook wordt gebruikt in de performance schoenen van het label, bijvoorbeeld in de Pegasus edition hardloopschoenen. Terug naar de cultschoen: niet alleen atleten, maar ook hiphop muzikanten en -artiesten, beroemdheden en sneaker fans weten de Air Max by NIKE te waarderen vanwege zijn uitstekende draageigenschappen en zijn niet te versmaden, nadrukkelijk grove silhouet. In sommige gevallen nam de rage extreme vormen aan - na de release van de dure NIKE Air Max 95, waarvan het ontwerp moest lijken op de ruggengraat van een persoon, was er zo'n run op NIKE sneakers in Japan dat ze werden gestolen van hun eigenaars omdat ze werden beschouwd als een statussymbool. Van zijn voorganger NIKE Air Max 95, werd een paar persoonlijk gemaakt voor de toenmalige Amerikaanse president George H. W. Bush, terwijl zijn opvolger Air Max 97 een nog grotere populariteit kreeg. Het uiterlijk is geïnspireerd op uiteenlopende modellen als een waterdruppel die zich verspreidt in een vijver en een kogeltrein. Het was ook de eerste NIKE Air Max met een luchtkussen dat zich over de gehele lengte van de schoen uitstrekte.

NIKE Air Max - Must-have voor elke sneaker fan

NIKE lanceerde een baanbrekende modelserie met de Air Max Plus: de schoen, ook bekend als de NIKE Air Max Tuned, werd voor het eerst op de markt gebracht in 1998 en maakte indruk met zijn futuristische silhouet, kleurrijke kleurstellingen en een stabiliserend en schokabsorberend rubberen element in de zool, dat werd verwerkt als aanvulling op de Air Pads. De NIKE Air Max Plus is ook verkrijgbaar als een eigentijdse nieuwe editie in verschillende opvallende kleurstellingen. Andere bekende vertegenwoordigers van NIKE's Air Max-familie, waarvan de eerste edities tegen soms hoge prijzen worden verhandeld onder verzamelaars, zijn de Air Max 200, die is voorzien van een extra groot Air-element, en de NIKE Air Max 270, die in 2018 werd gelanceerd en royale Air-demping biedt bij 270 graden van de hiel. Mannen en vrouwen die de voorkeur geven aan een meer minimalistische aanpak kunnen de slankere Air Max Oteko of de NIKE Air Max Motion dragen, die ook beschikt over een bijna naadloos bovenwerk en een hoog ademend vermogen. Zoals de productnaam al doet vermoeden, is de NIKE Air Max Thea een damessneaker die aanzienlijk minder dik is, maar dankzij de schokdempende Air-technologie hetzelfde comfort biedt als de unisex collecties. Uitgerust met extra sterke demping, elastische Flywire en een ingekeepte zool overtuigt de NIKE Air Max Sequent niet alleen als lifestyle-sneaker, maar ook als loopschoen voor snelle sprints. Een van de nieuwste leden van de NIKE Air Max familie is de stijlvolle Air Max 2090, een nieuwe editie van de legendarische Air Max 90, die het succesverhaal van het sneaker icoon voortzet met fantastische kleurencombinaties en effecten, verbeterde demping en vele andere hoogtepunten zoals het snelle vetersysteem en transparante mesh.