Naar hoofdinhoud gaan

Levi's 501 jeans

Levi's 501 - de bekendste onder alle spijkerbroeken

Hij wordt beschouwd als de meeste bekendste onder alle spijkerbroeken en is al vele tientallen jaren bekend om zijn klassieke pasvorm - de Levi's 501. Dit model toont zich als een waar icoon. Het staat voor Amerikaanse koelheid en ongedwongenheid in perfectie. De originele 501 werd uitgebracht in 1873 en het oorspronkelijke karakter en de basisvorm van de jeans zijn nauwelijks veranderd. Kleine updates in de loop der jaren hebben het ontwerp aangepast aan de hedendaagse uitstraling en het nog mooier gemaakt. De geest van de 501 is verfrissend als nooit tevoren. Een historisch detail prijkt nog steeds op de achterste tailleband van de cult-jeans. Op een leren patch staan twee paarden afgebeeld, die elk een van de broekspijpen van de 501 in tegengestelde richting trekken. De Two Horse patch moet de robuustheid en onverwoestbaarheid van de jeans symboliseren. Je kunt ook zien dat het een authentiek exemplaar is, aan dit leren lapje. Helaas is dit model een van de meest nagemaakte jeans modellen. Als je je afvraagt waar de naam van het model vandaan komt? Eenvoudig uitgelegd: 501 was het productienummer. Moeilijker dan dat wordt het niet.

501 van Levi's - een cultklassieker

De pasvorm van de Levi's 501 heeft een tijdloze, eenvoudige snit en is unisex - dus wordt zowel door mannen als vrouwen gedragen. De broekspijpen lopen in een rechte lijn, niet te strak van de heupen via de dijen naar de kuiten. Vanaf hier tot aan de uiteinden van de pijpen versmalt de broekspijp een beetje, maar zit nog steeds losjes rondom de enkels. Dit ontwerp heet Original Fit of Straight Cut. De jeans is gemaakt van 100% katoen, wat hem relatief sterk en zeer duurzaam maakt. De jeans zit halverwege op de taille, net iets onder de navel. In plaats van een rits - die nog niet was uitgevonden toen het originele model gemaakt werd - is er een traditionele verborgen knoopsluiting aan de gulp. De klassieke 5-pocket stijl, de gestikte zomen en de discrete siernaden geven de broek zijn authentieke uitstraling. Ook zijn er zijn vijf lussen voor de riem. Als de 501 van Levi's perfect past, kun je de riem gerust weglaten - de jeans van levi's staat namelijk ook fantastisch zonder een riem. Een leuk weetje: riemlussen vonden pas in 1922 hun vaste plek op spijkerbroeken - daarvoor werden broeken omhoog gehouden door bretels.

Levi's 501 - deze jeans kent geen onderscheid van klasse

De Levi's 501 werd eens het "meest democratische kledingstuk ter wereld" genoemd. Dat is juist gezegd, deze broek kent geen klassenonderscheid. De arbeider draagt ze met evenveel trots als filmlegende James Dean dat deed. Ex-president Barack Obama verscheen op campagnebijeenkomsten aan aanhangers in een 501 en men vermoedt dat de koningin van Engeland, koningin Elizabeth, ook een model bezit. Dit laatste is echter waarschijnlijk slechts een gerucht. Deze broek is altijd de juiste keuze - voor elke gelegenheid. De rechte pasvorm krijgt een unieke uitstraling door verschillende wassingen en kleuren. Kies volgens jouw eigen smaak - zwart, stonewashed of liever grijs? Het oorspronkelijke model, dat de Duitse emigrant Levi Strauss op 20 mei 1873 in San Francisco patenteerde, werd bekendgemaakt in een diep indigoblauw. Vermoedde hij toen dat de werkbroek voor goudzoekers op een dag de meest gedragen broek ter wereld zou worden en een ware legende? Zeker niet. De spijkerbroek heeft echter pas vele tientallen jaren na zijn uitvinding - in de jaren vijftig - de sprong over de Atlantische Oceaan naar Europa gemaakt.

Levi's 501 - in een tijdloze pasvorm die iedereen staat

Is dit jeansmodel eigenlijk geschikt voor elk figuur? In principe wel. Sterke benen en gedrongen kuiten vallen niet op door de nonchalante snit. Een slanke taille wordt gunstig geaccentueerd. Maar ook een klein buikje kan onder de tailleband verborgen worden. In de juiste maat geshopt, helpen de jeans jou met het accentueren van de billen. Je moet nooit een spijkerbroek kopen die te groot is, maar eerder een beetje te strak, want het materiaal rekt nog een beetje mee. Let er wel op dat de lengte van de broekspijpen goed is. Als je de 7/8 lengte kiest, rol je ze gewoon op - dat ziet er heel casual uit en zet jouw schoenen perfect in scène. Was jouw jeans zo vaak als nodig is, maar zo zelden mogelijk. Door ze vaak te dragen krijgen ze dat speciale patina. Als je ze op hoge temperaturen wast, zullen ze beschadigen, de kleur zal verbleken en ze kunnen krimpen. 30° graden is voldoende om ze schoon te krijgen. Droog ze voorzichtig aan de waslijn en nooit in de droger, zodat de stof beschermd wordt. Wasverzachter tast ook de vezels aan en de spijkerbroek zal snel zijn vorm verliezen en verslijten. Tot slot nog een stukje goed nieuws: Strijken is niet nodig. Dankzij het hoogwaardige denim waarvan ze gemaakt zijn, zal jouw Levi's 501 zich na korte tijd weer helemaal aan jouw lichaam aanpassen.