Vans: dé sportschoen voor skateboarders

Vans is dan wel reeds 50 jaar oud, het merk is nog steeds een van de populairste merken ter wereld. Al vanaf het jaar 1966 was het doel van Vans om skateboarders een schoen te geven die niet enkel de prestaties, maar ook het comfort verbeterde. Het Authentic model dat reeds vroeg uitkwam vormt dan wel nog altijd de basis voor alle andere opties, toch is er doorheen de jaren heel wat variatie ontstaan. Dat houdt ook in dat de sportieve schoenen van het merk niet langer enkel door skateboarders gedragen wordt. Het schoeisel is als het ware een mogelijkheid geworden voor casual outfits.

Vans: van Authentic tot Half Cab

Vans heeft als schoenenmerk een erg rijke geschiedenis, beginnende bij de Authentic schoen die initieel bedoeld was voor skateboarders. Nog geen tien jaar na het uitkomen van dit model was het al een musthave voor skateboarders in Californië. Alle volgende modellen kregen een eigen naam en nummer, zoals de Era schoen, of nummer 95. De afgedekte kraag en verschillende kleurmogelijkheden van deze schoen maakten hem tot een van de populairste van de jaren 80 van de vorige eeuw. Old Skool is dan weer een model dat voor het eerst een lederen padding gebruikte, teneinde meer duurzaamheid te garanderen. De Vans Sidestripe was hiervan de eerste, en stelde het debuut van deze nog steeds populaire collectie. Andere modellen zoals de Classic Slip-ons maken eveneens nog steeds deel uit van het aanbod, en ook de Half Cab die in 1988 op de markt werd gebracht, behoort daartoe.

Vans als multifunctioneel merk

Vans onderscheidt zich van andere sportschoenen door zijn unieke look die het midden houdt tussen sportief en casual. Initiële collecties waren dan wel uitsluitend bedoeld voor skateboarders, tegenwoordig worden de modellen door zowat iedereen gedragen. Het nog altijd even aanwezige sportieve karakter van de schoenen wordt toegankelijker gemaakt door middel van contrasterende kleuren, leren paddings en een iets verfijndere uitstraling. Naast schoenen pakt het merk overigens ook uit met sweaters, hoodies, T-shirts en broeken voor zowel mannen als vrouwen en kinderen. Tegenwoordig zijn ook tal van accessoires verkrijgbaar, zoals hoeden, rugzakken, riemen en zelfs sokken. Een complete outfit samenstellen kan dus met Vans, of je nu de sportieve kant wil uitgaan of eerder een casual look wil aannemen.